Skip to main content

Ook voor uw kerstgeschenken!!

Een lang Pinksterweekend, een stralend zonnetje en goed gezelschap.

Kortom: de perfecte ingrediënten voor een gezellige borrel. Hebben jullie dit weekend ook wat afgeborreld?

Dan hebben we speciaal voor jullie een aantal wijnfabels en -feiten op een rij gezet. Want is dat rode wijntje wel echt beter voor je gezondheid dan het witte zusje? En hoe schadelijk is het proosten in de stralende zon? Je leest het hier!

In de zon word je sneller dronken
Feit: Als de temperatuur stijgt en de zon schijnt, krijg je sneller dorst. Je drinkt dan vaak niet alleen sneller, maar ook meer. Tevens neemt de bloedtoevoer toe waardoor alcohol sneller in je bloed en hersenen terechtkomt en je het effect van dat glas wijn sneller voelt.

Elke dag wijn drinken is schadelijk voor de gezondheid
Feit: “Het is schadelijk voor de gezondheid om iedere dag te drinken”, vertelt Marjan Heuving van het Trimbosinstituut aan De Telegraaf. “Mannen zouden maximaal veertien glazen per week moeten drinken en vrouwen slechts zeven. Meer drank kan leiden tot ernstige ziekten als borstkanker en een verhoogde kans op hartinfarcten en beroertes.”

Rode wijn is gezonder dan witte wijn
Fabel: Regelmatig drinken heeft voor veel mensen gezondheidsvoordelen. Zo verkleint het de kans op een hartaanval, kan het een depressie voorkomen en zorgt het voor een stralend gebit. Het maakt daarbij echter niet uit of je rode of witte wijn drinkt. Het gezondheidseffect hangt namelijk samen met de hoeveelheid alcohol en die is bij rode en witte wijn (en bij de andere dranken) nagenoeg hetzelfde.

Iedere keer een beetje wijn drinken is beter dan in een keer heel veel
Feit: Bij het drinken van wijn is regelmaat van groot belang. De hele week niets drinken om vervolgens in het weekend zeer veel én gulzig te drinken, is slecht voor je gezondheid. Zo vergroot het de kans op een herseninfarct, nierfalen en stijging van de bloeddruk.

Sterke drank is schadelijker voor de gezondheid dan wijn
Fabel: te veel drinken is schadelijk voor de gezondheid. Het type drank maakt daarbij niets uit.

Wijn na bier geeft plezier, bier na wijn geeft venijn
Fabel: het maakt helemaal niets uit of je eerst bier of wijn drinkt. Of je klachten krijgt, hangt af van hoeveel alcohol je drinkt én hoe snel. Deze leus stamt uit de Middeleeuwen en is niets meer dan een volkswijsheid.

Hoogopgeleide vrouwen drinken meer
Feit: Hoogopgeleide vrouwen beginnen vaak al vroeg met drinken. Ze hebben een goedbetaalde baan met veel verantwoordelijkheid. Dat veroorzaakt stress en daardoor drinken ze vaak erg veel. Dit blijkt uit de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO).

Vrouwen kunnen minder goed tegen alcohol dan mannen
Feit: vrouwen hebben over het algemeen meer vet dan mannen van hetzelfde gewicht. Aangezien alcohol zich in het lichaam verspreidt via de vetvrije massa hebben vrouwen sneller een hogere alcoholconcentratie in het bloed dan mannen.

Dure wijn is lekkerder dan goedkope
Fabel: “Een wijn van vijftig euro hoeft écht niet lekkerder te zijn dan een wijn van maar vijf euro”, vertelt wijnkenner Harold Hamersma aan Metronieuws. “Een wijn die lang gerijpt is, kan ook erg tegenvallen.”

Van kwalitatief minder goede wijn krijg je sneller hoofdpijn
Fabel: “Hoofdpijn krijg je als je te veel wijn drinkt”, vertelt wijnkenner Hamersma. “Of je nu peperdure wijn hebt van goede kwaliteit of een goedkope variant maakt dan echt niet uit. Wél kun je allergisch zijn voor bepaalde stoffen die hoofdpijn kunnen veroorzaken”

Een kurk op de fles is beter dan een draaidop
Fabel: De kurk wordt steeds vaker vervangen door een draaidop en dat is natuurlijk niet voor niets. De kurk, die vaak is gemaakt van hout, is namelijk gevoelig voor bacteriën die vervolgens in de wijn terecht kunnen komen. Hij tast dan niet alleen de geur, maar ook de smaak aan